Wednesday 27 March 2013

Dutch baking

As a birthday gift I got a fabulous Dutch baking book by Gaitri Pagrach-Chandra: "Het Nederlands Bakboek", only available in Dutch at the moment I believe, but loosely based on her previous "Windmills in My Oven".


"Het Nederlands Bakboek" is filled with culinary history on Dutch baking and loads of traditional recipes, making this Dutch-lady-living-abroad feeling very proud of our Dutch baking tradition.
Since moving away from Holland I have been trying to replicate the various breads we used to love and also some typical sweet baking that is so different from what bakeries (let alone supermarkets) here in Scotland produce.

Not so much because we miss things -there are wonderful alternatives out here-, but just for sentimental reasons, you know .....

It's obvious, I cherish this Dutch baking book, love the look and feel of it, and of course started baking! My first attempts were on various cookies; "krakelingen" (yeasted sweet, crisp, pretzel shape cookies) and "eierkoeken" (large soft, eggy, sweet, slightly lemony cookies).

Both were a huge success!

So, to be continued ...




4 comments:

  1. Wat leuk, een bakblog! Ga ik lezen! Is het boek inderdaad leuk? Ik had het gezien, en genoteerd als misschien wel leuk (als kado te krijgen). Nu zeker!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Het boek is echt geweldig. Naast heel veel (oud-) Hollandse recepten (zoet en brood) staat het ook boordevol met interessante informatie. Je kunt er echt in lezen! En het ziet er ook nog eens fantastisch uit. Het mijne zit al vol met post-itjes. Ik ben er van overtuigd dat je het super zult vinden!

      Delete
  2. Ik vind het ook een superboek. Interessante ook de geschiedenis van sommige baksels te lezen. Ik heb er al heel wat uit gebakken en het lukt eigenlijk altijd. (http://www.flickr.com/photos/notitievanlien/sets/72157631976124287/with/9060946556/)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leuk dat jij er ook zo weg van bent!! Ik geloof dat er binnenkort een Nederlandse versie van haar boek "Sugar & Spice" uitkomt. Dat staat alvast op mijn verlanglijst! (Al is het wellicht wel zo makkelijk de Engelse versie te hebben, omdat wij hier in Schotland zitten!) Wow, wat een indrukwekkend foto-overzicht van je baksels: ik krijg meteen zin om het boek weer ter hand te nemen!!

      Delete